De samenwerking tussen Rikolto, de scholengroep SMD-L vzw en Stad Leuven om warme schoolmaaltijden gezonder, smaakvoller, duurzamer maar vooral toegankelijk te maken voor alle schoolkinderen leidde er in 2023 toe om Foodatelier César op te richten. Het was de vonk die ons project nodig had.
Maar onze missie is groter; we willen ons actief inzetten voor een duurzame voedseltransitie waarbij we de (missing) links in kaart brengen tussen de lokale telers, producenten en consumenten. Niet door meer theorie en onderzoek maar vanuit de praktijk. Het foodatelier wil kwalitatieve maaltijden aanbieden die lokaal gekookt worden, met lokale producten en die zo vers en duurzaam mogelijk aan de klanten bezorgd worden. Door onder meer onze maaltijden met de fiets te leveren dragen we deze doelstelling uit.
We zoeken naar oplossingen om de ontbrekende schakels te overbruggen. We starten daarom zo snel mogelijk onze eigen moestuin op om de ontbrekende producten zelf voorhanden te hebben en werken aan een vrijwilligersnetwerk dat moet toelaten onze producten rechtstreeks van het veld op ons bord te krijgen.
Wat we doen baseren we op kennis. Daarom breiden we ons netwerk steeds uit met kennis. Kennis die we ook willen delen en overbrengen met een focus op de onderwijssector. Daarom hopen we vanaf 2024 workshops voor scholen te kunnen aanbieden rond voeding in zijn breedste interpretatie.
Hoewel ons foodatelier nog maar net ontkiemt zullen we ons blijven inzetten om de duurzame voedseltransitie verder te zetten. We hopen zo anderen te inspireren en ons netwerk continu te kunnen blijven uitbreiden.